Spierkrampen: helpt magnesium echt?

Spierkrampen ontstaan wanneer onze spieren plotseling en langdurig samentrekken. Dit gaat gepaard met scherpe en onverwachte pijn, wat een echte nachtmerrie kan zijn – letterlijk, omdat het vaak ‘s nachts voorkomt. Maar hoe kunnen we dit voorkomen of verhelpen? Helpt alleen magnesium echt? We hebben het onderwerp onderzocht!

Wat kunnen we doen tegen spierkrampen?

Beenkrampen komen het vaakst voor in de kuiten, knieholtes, nek en andere delen van het been, maar kunnen in vrijwel elke spier voorkomen. Soms lijkt het alsof ze uit het niets opduiken, maar ze kunnen ook wijzen op ernstigere aandoeningen. Meestal hangt het echter samen met beweging, hydratatie en magnesiumtekort. Er zijn sporten waarbij spierkrampen vaker voorkomen – dit zijn vooral bewegingsvormen die explosiviteit en plotselinge bewegingen vereisen. Maar als we niet regelmatig bewegen, raken onze spieren sneller beschadigd, herstellen ze moeilijker, worden ze afgebroken zonder werk en zullen er vroeg of laat krampen optreden. Een uitgedroogd lichaam met een tekort aan kalium, magnesium en elektrolyten kan ook met krampen aangeven dat het meer vocht en mineralen nodig heeft.

Regelmatige hydratatie kan ook helpen tegen spierkrampen

In de meeste gevallen is er geen ernstig probleem dat spierkrampen veroorzaakt. Ze kunnen voortkomen uit leeftijdskenmerken – vooral bij mensen ouder dan 65 – uitputting, maar het is zeker de moeite waard om erop te letten, want – hoewel niet vaak – kunnen krampen in verband worden gebracht met alcoholisme, een trage schildklier, bloedsomloopstoornissen en diabetes. Als je de frequentie van spierkrampen verontrustend vindt, raadpleeg dan zeker je arts!

Tegen spierkrampen is massage, voorzichtig rekken afhankelijk van de intensiteit van de pijn, en geconcentreerd, langzaam, diepe buikademhaling en ontspanning een nuttig en beproefd advies, maar op de lange termijn zijn er weinig betere oplossingen denkbaar dan magnesiumsuppletie. Dit kan magnesiummassage zijn, of gericht gebruikt, magnesiumconcentraat dat door de huid wordt opgenomen of een magnesiumhoudende sportcrème. Regelmatig rekken is niet alleen belangrijk als de kramp al is opgetreden! Meer over het effect van magnesium op spierkrampen lees je hier.

Kunnen er psychische oorzaken zijn voor spierkrampen?

Tegenwoordig erkent de moderne geneeskunde steeds meer dat sommige van onze ziekten niet uitsluitend voortkomen uit een ongezonde levensstijl of genetica. Natuurlijk zijn dit in veel gevallen de belangrijkste factoren, maar voor een volledig herstel is het belangrijk om – naast de juiste medische zorg – ook de psychische oorzaken van ziekten te achterhalen. Als je een stressvol, gehaast leven leidt en niet genoeg tijd besteedt aan beweging, rekken of zelfs gezonde, magnesiumrijke voeding en voldoende slaap, kun je gemakkelijker last krijgen van vervelende spierkrampen en daaruit voortvloeiende chronische ziekten.

Zittend computerwerk is een veelvoorkomende oorzaak van nekkramp.

Spierkrampen in de rug en binnenkant van het dijbeen

Vaak voorkomende rugspierkrampen zijn meestal het gevolg van zittend werk en een slechte houding, waardoor de diepe spieren worden belast en spanning en vervolgens krampen kunnen veroorzaken.

De oorzaak van pijn in de binnenkant van het dijbeen en krampen in de binnenkant van het dijbeen kan spierrekking zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door een bloedstolsel of trombose. Risicofactoren zijn zwangerschap, een zittende levensstijl, roken, overgewicht en zware lichamelijke inspanning. Het tegenovergestelde is logischerwijs: rekken, een gezond gewicht behouden, gerichte magnesiummassage of een koud kompres kan helpen om het te verlichten. Als deze spierkramp in de binnenkant van het dijbeen niet verdwijnt, is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen!

Spierkrampen in het been en de kuit

Spierspanning en spierkrampen in het been en de kuit zijn een van de meest voorkomende tekenen van magnesiumtekort. Naast een goede magnesiumkuur kan regelmatige sport en de daaropvolgende grondige rekken veel helpen, en bij zittend werk het regelmatig bewegen van de ledematen. Als de spierkrampen in het been en de kuit aanhouden, is het raadzaam om een specialist te raadplegen, aangezien zenuwbeschadiging, trombose of diabetes de oorzaak kunnen zijn.

Spierkrampen in de nek en schouder

Naast het bovenstaande zijn nekstijfheid en spierkrampen in de nek en schouder bijna altijd het gevolg van een slechte houding en de tegenwoordig sterk toegenomen tijd die we besteden aan mobiele telefoons, laptops en tablets. Natuurlijk kan het zijn dat onze slechte slaapgewoonten leiden tot een regelmatige verkrampte nek of een knappend gewricht, en het wordt ook beschouwd als een teken van een stressvol, gehaast leven als krampen dit gebied aanvallen. De onaangename spierpijn, die ook kan worden toegeschreven aan hernia, artritis en wervelkolomproblemen, kan meestal worden verholpen met gerichte massage die de triggerpoints oplost en veel beweging en rekken. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan een goede houding, want vooroverhangende schouders belemmeren niet alleen nek krampen, maar ook de vrije ademhaling. Bij aanhoudende pijn en ontsteking moeten we de getroffen gebieden echter niet verstoren, maar in plaats daarvan een specialist raadplegen die de oorzaken van de pijn nauwkeurig kan vaststellen en een passende behandeling kan aanbevelen.

Een aangename massage kan helpen om spierkrampen te verlichten.

Nachtelijke spierkrampen

De vervelende nachtelijke spierkramp kan wel enkele minuten duren – de oorzaak is meestal magnesiumtekort, gebrek aan rekken na het sporten, maar een stressvolle levensstijl kan ook een rol spelen. Zwangere vrouwen en mensen ouder dan 65 hebben meer kans om het te krijgen, maar het is de moeite waard om het magnesiumgehalte van ons lichaam te controleren als we ‘s nachts vaak wakker worden met beenkrampen. Probeer in dit geval het gebied met spiercontractie te ontspannen, masseer het eventueel of gebruik een magnesiumconcentraat dat door de huid wordt opgenomen en op het getroffen gebied wordt gespoten. Het helpt veel als we voor het slapengaan een aangenaam magnesiumvoetbad nemen of magnesiumbadzout gebruiken voor een bad.

De verschillen tussen kuitspierkrampen en intercostale spierkrampen

Intercostale spierkrampen zijn meestal het gevolg van een verkeerde beweging of reeks bewegingen, een sportblessure of een eerdere spierrekking of verstuiking – of mogelijk als gevolg van een ongeval. Er kunnen echter ook ernstige borstproblemen aan ten grondslag liggen, dus bij aanhoudende pijn is het zeker de moeite waard om een specialist te raadplegen. Een slechte, kromme houding, overmatig schermgebruik en een zittende levensstijl zijn uiteraard niet goed voor de intercostale spieren, maar pijn in deze gebieden komt minder vaak voor bij magnesiumtekort – een van de belangrijkste symptomen is frequente kuitkrampen.

Er zijn veel oorzaken voor het ontstaan van spierkrampen in de onderrug.

Spierkrampen in de onderrug – het maakt uit welke

Spierkrampen in de onderrug zijn een intense pijn die op verschillende manieren en om verschillende redenen kan voorkomen. Soms laat een eerdere, niet goed behandelde of niet goed herstelde blessure zo’n spoor achter in het lichaam, maar een zittende, inactieve levensstijl en verschuivende wervels kunnen het ook veroorzaken – en zelfs als we te weinig water drinken. Het kan voorkomen als een stekende, plotselinge sensatie, maar ook als chronische pijn, bijvoorbeeld bij het tillen, of als we gewoon overgaan van statische naar dynamische beweging, bijvoorbeeld wanneer we na lang zitten opstaan of vanuit een staande positie voorover buigen.

Natuurlijk is voor een nauwkeurige diagnose van spierkrampen in de onderrug een onderzoek door een specialist nodig, maar bij acute pijn is het de moeite waard om een magnesiummassage en koud kompres te proberen. Regelmatige beweging, rekken, yoga en fysiotherapie kunnen veel helpen, niet alleen bij het verminderen van pijn, maar ook bij het voorkomen ervan. Vochtaanvulling is – zoals bijna altijd – ook in dit geval uiterst belangrijk.

Spierkrampen: helpt een crème, magnesium of vitamines?

Aangezien spierkrampen een van de meest voorkomende symptomen van magnesiumtekort zijn, raden artsen bij klachten hierover meestal magnesium aan. Of dit helpt tegen spierkrampen, kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar het is wel zeker dat magnesium goed is voor de spieren. Zoals we eerder in dit artikel hebben besproken, spelen goede voeding, een gezonde levensstijl, voldoende vochtinname per dag en regelmatige lichaamsbeweging, evenals goede en voldoende slaap, een enorme rol bij het voorkomen van onaangename krampen.

Het is aan te raden dat iedereen aandacht besteedt aan zijn magnesiumniveau, en het is goed om magnesiumcrèmes bij de hand te hebben en van tijd tot tijd te zorgen voor een adequate vitaminen- en mineralenvoorziening voor het lichaam. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen tussen 19 en 30 jaar is minimaal 310 mg/dag, voor vrouwen boven de 30 jaar is dit 320 mg/dag. De aanbevolen dagelijkse magnesiuminname voor mannen tussen 19 en 30 jaar is 400 mg, en voor mannen boven de 30 jaar is dit 420 mg/dag.

Je vindt ons bij de betere natuurdrogist of hier op degezondewereld.nl.